Telepítéssel kapcsolatos kérdések?

A Power Boost bekötésével kapcsolatban készítettünk egy informatív videót ami pontról pontra végig segít konfigurálásban.

 

Töltéssel kapcsolatos kérdések

Milyen csatlakozók vannak elektromos autókhoz?

 

Type 1 csatlakozó

A Type 1 típusú csatlakozó egy fázison legfeljebb 7,4 kW (230 V, 32 A) teljesítménnyel tud tölteni. A szabványt elsősorban az ázsiai régióból származó autómodellekben alkalmazzák, ezért Európában nagyon kevés Type 1-es nyilvános töltőállomás található.

Type 2 csatlakozó

Type 2-es csatlakozó az európai szabvány. A legtöbb nyilvános töltőállomás Type2-es (töltő oldali) bemeneti aljzattal van felszerelve. Az összes 3 fázisú Mode 3 utcai gyorstöltőkábel Type 2-es csatlakozóval van ellátva. A töltőállomásokon található összes Mode 3 típusú töltőkábel rendelkezik úgynevezett Mennekes /Type2 -es típusú csatlakozóval.

 

Kombinált töltők (Combo Charging System, vagy CCS)

Az egyenáramú (DC) töltéshez, a járművekbe speciális csatlakozókat építenek be a gyártók. Sok esetben ez egy külön csatlakozó aljzat az autón.

A CCS csatlakozó a Type 2-es csatlakozó továbbfejlesztett változata. Az új fejlesztéseknek köszönhetően, további két áramellátási érintkezővel rendelkezik a gyors töltés céljából, és támogatja az AC és DC töltési teljesítményt 170 kW-ig. A gyakorlatban ez az érték általában 50 kW körül van.

CHAdeMO

CHAdeMO töltő (japán szabványból átvett, japán elnevezéséből: O cha demo ikaga desuka – „Kér egy kis teát?”) 

Ezt a töltési szabványt Japánban fejlesztették ki, és 50 kW-ig képes tölteni a megfelelő nyilvános töltőállomásokon. A következő gyártók kínálnak elektromos autókat, amelyek kompatibilisek a CHAdeMO csatlakozóval: BD Otomotive, Citroën, Honda, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru, Tesla (adapterrel) és Toyota.

 

Tesla Supercharger

A Tesla a Type2-es típusú Mennekes csatlakozó módosított változatát használja, az általa kiépített Supercharger töltőállomásokon. Tesla Supercharger töltőállomások megtalálhatók a forgalmasabb utcai csomópontokon. A hálózat lehetővé teszi, hogy a Model S  mindössze 30 perc alatt 80% -ig feltöltődjön. A Tesla ezt a hálózatot ingyen biztosítja  ügyfeleinek. A mai napig nincs lehetőség más gyártmányú autókat  tölteni Tesla szupertöltővel.

Milyen csatlakozókkal találkozhatunk otthon, parkolóban vagy menet közben?

  • Konnektoros hibrid – plug-in – PHEV vagyis Plug-in Hybrid Electric Vehicle
    Az akkumulátoruk nagyobb, mint a hibrid autóknak és természetesen külső forrásból is tölthetőek.
  • Hatótáv-növelt elektromos autók – REX
    Tisztán elektromotor hajtja, de szereltek bele egy kisebb benzinmotort, ami menet közben tölti az akkumulátort, így hosszabb távot is megtehetünk vele, mint amire az egyszeri töltés elegendő.
  • Tisztán elektromos autók – BEV vagyis Battery Electric Vehicle
    Leggyakrabban lítium-ion akkumulátorral szerelik fel őket és nincs bennük robbanómotor, csak elektromos. Kizárólag külső forrásból való töltéssel tudjuk energiával ellátni. Ő az igazi villanyautó.

Sok elektromos autó gyorsabban tölt, mint társai. A felvenni kívánt áramerősség 3,7kW-tól terjedhet 22kW-ig, az autó beépített töltőjétől függően.

Nem kérdéses, hogy a 3,7kW-os elektromos autót fel lehet tölteni bármilyen nagyobb teljesítményű töltőállomással – viszont az autó töltése nagyobb teljesítményű töltővel is csak 3,7kW-al lehetséges.

A leggyengébb pontnak a leggyorsabb töltési idő nevezhető, amely nagyban függ a megfelelő teljesítményű töltő választásától. A töltési időkről szóló összefoglalónkban megtekintheted, hogy bizonyos autók milyen gyorsasággal tölthetők fel legkönnyebben.